Obračun DDV

Naj vam pojasnimo, kako se naredi obračun DDV

https://www.moje-racunovodstvo.si/wp-content/uploads/2023/08/Izdelek-brez-naslova-2023-08-17T090704.924.png

Obračun DDV je eden izmed najpomembnejših davkov, s katerimi se srečujejo podjetja na dnevni ravni. Na prvi pogled enostaven in vsakemu razumljiv način v resnici skriva številne pasti, še posebej, ker se davčna zakonodaja spreminja, kar lahko podjetnik, ki se posveča delu in strankam, pogosto spregleda.

Kako torej narediti obračun DDV po vseh pravilih, da vas ne bo pričakala kazen?

Sistem obdavčevanja dobav blaga in storitev v Sloveniji smo uvedli leta 1999, leta 2007 pa je stopil v veljavo Zakon o davku na dodano vrednost – ZDDV-1, ki pa se, kot rečeno, pogosto novelira in dopolnjuje. Z DDV se obdavčuje dodana vrednost – gre za variacijo prometnega davka, ki obdavčuje blago in storitve v vseh fazah menjave. Obračun DDV se vrši od vsake dobave storitve in blaga, razen če so obračuna oproščeni. Zakonodaja predpisuje obračunavanje DDV za storitve ali blaga v višini 22%, razen za nekatere izjeme, ki imajo nižjo stopnjo, 9,5%. Po obračunu DDV je davčni zavezanec dolžan plačati DDV.

Ali za vas velja redna ali znižana stopnja DDV je odvisno od tega:

  • kakšna je narava opravljenega prometa – če ste šele na začetku podjetniške poti in niste prepričani
  • kako boste obračunavali DDV – tu vam lahko pomagamo tudi mi.

Znano je, da mora DDV obračunati vsak udeleženec v nakupni verigi, vendar od tega zneska DDV odšteje DDV, ki se je pojavil v prejšnjih postopkih ravnanja z blagom ali storitvijo. To v praksi pomeni, da plačate le razliko med davkom, ki je bil obračunan pri naslednjem koraku (ali končnemu kupcu), in davkom, ki je bil obračunan pri nabavi.

Povedano poenostavljeno: kadar izstavite račun z obračunanim davkom, ne plačate toliko davka, kot je zavedeno na računu, ampak od njega odbijete tistega, ki je bil zaračunan v prejetih računih.

Obračun DDV se pogosto izvaja s pomočjo programske opreme ali pa ročno, odvisno od vaših kapacitet. Katera opcija je najboljša za vas, vam lahko svetujemo mi, poleg tega pa vam svetujemo, kako obračunati DDV v kompleksnejših primerih (obračun DDV pri izvozu, pri uvozu, pri prevozu blaga itd).

Pišite nam na info@moje-racunovodstvo.si ali pokličite na 041 637 982, Z veseljem vam bomo svetovali ali vas povabili na spoznavni sestanek.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

© Projekt varnost | Vse pravice pridržane.

©Moje računovodstvo | Vse pravice pridržane.